Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kapuśniak

Kapuśniak mazowiecki

Składniki: • 20 dag mięsa wieprzowego • 20 dag wołowiny • 0,5 l kwasu z kapusty • 0,5 kg kapusty kwaszonej • 5 – 6 grzybów suszonych • marchew • pietruszka • sól Sposób przyrządzenia: Najsmaczniejszy kapuśniak gotowany na wołowinie, ale może być też wieprzowina świeża lub wędzonka, którą należy sparzyć przed użyciem. Wszystkie składniki…

Kapuśniak z słodkiej kapusty

Skład: 0,5kg słodkiej kapusty 25dkg żeberek wieprzowych 25dkg cielęciny 1 udko kurczaka cebula ziemniaki pomidory masło przyprawy Sposób przygotowania: Mięso umyć, podzielić na porcje. Kapustę oraz obraną cebulę drobno pokroić, zalać wodą dodać mięso oraz przyprawy gotować aż mięso zmięknie. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w…

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Skład: 30dkg kiszonej kapusty włoszczyzna 50dkg wieprzowiny (lub wołowiny z kością) 5dkg suszonych grzybów 2 łyżki powideł po łyżce masła i mąki 3 ziarna jałowca łyżka przyprawy do zup cukier, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie umyć, zalać zimną wodą na kilka godzin, pokroić na paski. Mięso umyć, zalać wodą i gotować 35 minut. Po…

Zupa kapusciana z kiełbaską

Składniki: 350g kiełbasy (kabanosów) 1 cebula 1 por 2 marchewki 400g posiekanych pomidorów (mogą być z puszki) 350g świeżej młodej kapusty 1-2 ząbków czosnku szczypta suszonego tymianku 1,5 litra wywaru rosołowe Sposób wykonania: Posiekana cebulkę i pora oraz pokrojona w plasterki marchew podsmażyć na dwóch łyżkach oleju przez około 3-4 minuty. Dodać pomidory, kiełbasę pokrojona…