Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zapiekanki

Bakłażan zapieczony w śmietanie

Składniki: 2 dorodne bakłażany 1 łyżka mąki 3 łyżki masła lub oleju 1 szklanka śmietany kremówki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany obrać, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić. Tak przygotowane, obsuszone bakłażany przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na maśle lub oleju. Złociste plastry bakłażana umieścić w żaroodpornym naczyniu, polać…

Zapiekanka z konserwą turystyczną

Składniki: 4 kromki chleba tostowego 8 plastrów konserwy turystycznej 1 kwaśne jabłko 10 dkg masła 20 dkg tartego żółtego sera zielenina Sposób przyrządzenia: Kromki chleba przekroić na połowę. Posmarować masłem, na każdej ułożyć plaster konserwy. Jabłko obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Na każdej wcześniej przygotowanej kanapce ułożyć plaster…

Udka kurczaka zapieczone pod majonezem

Składniki: 6 udek z kurczaka 60 dlg ziemniaków 15 dkg majonezu czosnek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przekroić na połowę w stawie kolanowym, przyprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w grube plastry. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso i ziemniaki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C,…

Zapiekanka grzybowa

Składniki: 1 kg świeżych grzybów leśnych 15 dkg masła 2 cebule 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej 5 sucharków 2 jajka 1 szklanka tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Suchary rozkruszyć. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Resztę masła rozgrzać w rondlu,…

Kurczak zapiekany z ryżem

Składniki: 50 dkg piersi z kurczaka ½ kostki masła 25 dkg ryżu 20 dkg chleba tostowego 1 szklanka kefiru 4 szklanki bulionu z kurczaka sól, pieprz posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Ryż zalać 3 szklankami bulionu drobiowego, dodać 3 dkg masła, przyprawy, gotować powoli uważając aby nie przywarł. Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać…