Składniki: 24 suszone śliwki 24 cienkie plastry bekonu lub boczku 25 cienkie plastry żółtego sera 1 łyżeczka koniaku 12 orzechów włoskich szczypta mielonego imbiru Sposób wykonania: Śliwki dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą, odstawić na 2 godziny. Odcedzić i obsączyć, polać koniakiem i wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Orzechy włoskie obrać i do każdej śliwki…
Kategoria: Zakąski
Zakąski
Śledzie korzenne
by Reneti • • 0 Comments
Składniki: 30 dag solonych filetów matiasów 10 dag cebuli olej łyżka winnego octu (niekoniecznie) Przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk), ziarna gorczycy (1 łyżka), przyprawa korzenna wytrawna do piernika (1 łyżeczka) Sposób przyrządzenia: Śledzie namoczyć na parę godzin w zimnej wodzie, odsączyć, pokroić na paski szerokości 1,5 cm. Cebulę pokroić w jak…
Zakąski
Wykwintne kanapeczki
by Majka • • 0 Comments
Składniki: 8 kromeczek z bułki weka lub bagietki masło 1 cebula ½ ogórka ½ cytryny 20 dkg twarogu chrzan tarty koperek i natka pietruszki kawior łosoś wędzony w plastrach Sposób przyrządzenia: Z bułki okroić skórki, nadać jej kształt koła o średnicy około 5 cm lub w przypadku bagietki 3 cm. Koperek i pietruszkę posiekać pozostawiając…
Zakąski
Krewetkowe ciasteczka na sałatce z cytrusów
by Naomi • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg odwłoków małych krewetek 4 młode cebulki ze szczypiorem 3/4 szklanki sosu Aioli (kliknij) 2 szklanki dobrej tartej bułki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 pomarańcza podzielona na części 1 cytryna podzielona na części ½ grejpfruta podzielonego na części sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać krewetki, posiekane drobno białe części cebulek, sos Aioli,…
Zakąski
Przekąska z czerwonym kawiorem Afrodyzjak
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 4 czerwone cebule 10 dkg bardzo drobno posiekanego wędzonego łososia 10 dkg tłustego twarogu śmietankowego 10 dkg czerwonego lub czarnego kawioru drobniutko posiekany koperek grubo mielony pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, podzielić wzdłuż na połowę lub 3 części. Każdą część podzielić na warstwy. Przez minutę blanszować we wrzątku z solą i octem, odcedzić, osuszyć.…