Składniki: chleb żytni lub razowy 1 cebula dymka 10 pieczarek 30 dkg łososia konserwowanego w oleju lub łososia wędzonego 4 żółtka jaj 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka masła sól, biały pieprz Do dekoracji: cytryna w plastrach oliwki nadziewane konserwowane kawior Sposób przyrządzenia: Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę, wyjąć i odłożyć. Na pozostałym…
Kategoria: Zakąski
Zakąski
Przekąska z arbuza i sera feta
by Daga • • 0 Comments
Składniki: ½ arbuza ser feta listki mięty Sposób przyrządzenia: Arbuza pokroić w plastry, usunąć pestki, pociąć w nieduże sześciany. Małą łyżeczką deserową w każdym kawałku arbuza wykonać wgłębienie które wypełniamy serem feta. Tak przygotowaną przekąskę układamy na półmisku i odkładamy w chłodne miejsce. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy listkami mięty i wbijamy weń wykałaczkę.
Zakąski
Mini kanapki na krakersach
by Teresa • • 0 Comments
Zakąski
Pomidory przekładane fetą z sosem sojowym
by Mika K. • • 0 Comments
Składniki: 2 pomidory 200 g sera feta 4 łyżki sosu sojowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Fetę i pomidory pokroić w ok. pół cm plastry. Sos sojowy połączyć z octem balsamicznym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Przekładać na zmianę pomidory i fetę całość polać przygotowanym sosem.
Zakąski
Ser w plastrach bakłażana
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 1 duży bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm 2 łyżki oleju 1 zgnieciony ząbek czosnku płatki chili 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru olej do smażenia ulubiony żółty ser pokrojony w słupki listki naci kolendry pokrojona w paseczki papryka marynowana Sposób przyrządzenia: wymieszać 2 łyżki oleju, czosnek, płatki chili…