Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zakąski

Mieszki z niespodzianką.

Składniki: 50 dag tłustego twarogu 16 plastrów wędzonej szynki 2 banany średniej wielkości 1 pęczek szczypiorku 1 gałązka rozmarynu najlepiej świezego 1/8 l mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Rozmaryn opłukać pod zimna wodą i otrząsnąć z wody. Poodrywać listki od łodyżki i drobno posiekać. Ser wymieszać z pieprzem, solą i starta gałką muszkatołową oraz…

Śledź w sosie majonezowym

Składniki: • 2 filety ze śledzi (najlepsze z małosolnych z przyprawami) • 1 cebula • 1 ogórek kwaszony • 2 jajka • 1 jabłko • 1 szklanka majonezu • sok z cytryny lub łyżeczka octu winnego • pieprz • 1 sałata zielona (liście do dekoracji) Sposób przyrządzenia: Filety wymoczyć, pokrajać w paski. Cebulę obrać, pokrajać…

Pakieciki w galarecie

Składniki: • 10 plasterków pieczonej cielęciny • 10 plasterków szynki • 10 listków szałwii • pędy szczypiorku • 1 kieliszek białego wina • ½ l rosołu • 1 torebka żelatyny • cytryna Sposób przyrządzenia: Na plastrach cielęciny rozłożyć kawałki szynki oraz listki szałwii. Zwinąć ,związać pędami szczypiorku. Żelatynę rozpuścić w podgrzanym rosole ,wymieszać z winem.…

Różki obfitości

Składniki: • 1 duże, winne jabłko • 1 łyżeczka majonezu • 2 łyżeczki tartego chrzanu • 1 łyżka gęstej śmietany • 1 łyżka rodzynek • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego • sól, cukier • 8 plastrów szynki Sposób przyrządzenia: Jabłko umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej. Rodzynki opłukać, osączyć. Jabłko,…

Galaretka z wieprzowiny

Składniki: • 1 łeb wieprzowy • 4 nóżki wieprzowe • 0.75 kg mięsa wieprzowego • włoszczyzna (2 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por) • sól, pieprz • 5 goździków • ocet • olej Sposób przyrządzenia: Łeb wieprzowy, nogi i mięso od karku ugotować z włoszczyzną i solą. Wyjąć wszystkie kości, odrzucić skórę,…