Składniki: 8 grzybów shii-take 3 kieliszki słodkiego wina 3 małe cebule 1 oberżyna 1 banan garść startych orzechów 10 ziemniaków sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, posypać solą, pieprzem i przez 5 minut gotować w winie. Wyjąć z wina, osuszyć, pokroić (nie za drobno). Oberżynę, cebulę i banana pokroić w kostkę i usmażyć na oleju.…
Kategoria: Wegetariańskie
Wegetariańskie
Fasolka po portugalsku
by Bahus • • 0 Comments
Skład: 700 g szerokich strąków zielonej fasoli, 2 cebule, 4 duże pomidory 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 2 szczypty białego pieprzu, 1 łyżka maki, niewielka ilość octu winnego, 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę pokroić w paski, cebulę w talarki, obrane ze skórki pomidory na kawałki; wszystko podsmażyć na oliwie, zalać przegotowaną…
Wegetariańskie
Placki ziemniaczane (plyndze)
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 75 dag ziemniaków 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajo 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz olej lub smalec do smażenia Sposób przyrządzenia: Umyte ziemniaki i cebulę obrać, opłukać i utrzeć na tarce o małych otworach. Połączyć z roztartym czosnkiem, jajem i przesianą mąką ziemniaczaną. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką małe…
Wegetariańskie
Fasolka z czarnymi oliwkami
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 800 g fasoli szparagowej 4 cebulki kilka czarnych oliwek bez pestek 2 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego sól, pieprz 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 łyżki posiekanej natki Sposób przyrządzenia: Fasolę umyć, osaczyć, odciąć końce, usunąć włókna. Większe strączki przeciąć na pół. Cebulki obrać, posiekać lub pokroić na ćwiartki. Tymianek opłukać. Oliwki pokroić na…
Wegetariańskie
Nalesniki z fetą i szpinakiem
by BK • • 1 Comment
Do ciasta nalesnikowego potrzebujemy: -maka -mleko -szczypta soli Do farszu potrzebujemy: -opakowanie mrożonego szpinaku -opakowanie sera feta -pół głowki czosnku -2 łyzki smietany -pieprz Sposób przyrządzenia: Smazymy nalesniki w miare cienko,na oliwe z oliwek wyciskamy czosnek a nastepnie dusimy ze szpinakiem dodajemy 2 łyzki smietany-nie solimy gdyz feta jest micni słona,mieszamy całość z serem feta…