Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wegetariańskie

Fasolka smażona z pomidorami

Składniki: 700 g fasoli szparagowej sól, pieprz 3-4 gałązki cząbru 500 g dojrzałych pomidorów 1/2 pęczka natki 3 ząbki czosnku 2 łyżki margaryny Sposób przyrządzenia: Fasolę umyć, oczyścić, pokroić na kawałki, wrzucić do 1 l wrzątku, dodać sól i cząber, gotować 15 min. Osaczyć, ostudzić, wyjąć listki. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić, osaczyć z soku i…

Faszerowane pomidory

Składniki: 4 duże pomidory szczypta cukru 4 łyżki oleju z oliwek 150g ryżu 2 duże cebule 40g rodzynek 1,5 łyżki cynamonu 1 łyżeczka majeranku ( suchego ) 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Nagrzać piekarnik do 180°C. Odkroić z pomidorów górną część ( kapelusze ), ostrożnie wydrążyć, nie uszkadzając skórki, posolić. Smażyć pokrojoną…

Sałatka z cykorią

Składniki: 250g cykorii 4 mandarynki 50g migdałow 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oleju słonecznikowego lub z oliwek Sposób przyrządzenia: Cykorię pokroić drobno, dodać obrane, pokrojone mandarynki i posiekane migdały. Wymieszać ocet, sok z cytryny i olej. Sosem zalać sałatkę i wymieszać.

Ziemniaki zapiekane z oliwkami

Składniki: 600g obranych ziemniaków 20 czarnych oliwek 20 ml białego wina 1 łyżka świeżego, pokrojonego rozmarynu 1 kostka rosołowa 1 duża cebula 1 łyżka oleju z oliwek sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, wymieszać z pokrojoną cebulą i olejem, umieścić w żaroodpornym naczyniu. Polać olejem. Wino zagrzać…