Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wegetariańskie

Stroganoff z grzybów i tofu

Składniki: 500g grzybów ( kurki, prawdziwki, shii-take itp., można razem wymieszać ) 3 łyżki oleju z oliwek 3 młode cebulki ze szczypiorem 2 ząbki czosnku 2 łyżki wytrawnej sherry sól i pieprz 30 ml śmietany z soi 1 łyżka posiekanego, świeżego majeranku lub tymianku sól i pieprz posiekana natka pietruszki 200g tofu ( lub tempeh…

Brokuły z plasterkami cytryny

Składniki: 500g brokułów 2 łyżeczki sezamu 1 łyżką oleju z oliwek 10 cieniutkich plasterków cytryny sól Sposób przyrządzenia: Plasterki cytryny obsypać z dwóch stron solą i pozostawić na 30 minut. Ugotowane brokuły ułożyć w różyczkach na talerzu, pokropić olejem, poukładać plasterki cytryny ( między różyczki ), posypać sezamem.

Gofry

Składniki: 250ml mleka sojowego 20g świeżych drożdży 500g mąki szczypta soli 150g masła roślinnego lub margaryny 1łyżka oleju z oliwek 100g cukru Sposób przyrządzenia: Podgrzać lekko mleko (uzyskać letnie). Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami mleka. Przesiać mąkę do miski, zrobić dołek, wlać drożdże, rozpuszczoną margarynę, olej, cukier, sól i resztę mleka. Wyrobić ciasto, aż będzie…

Waldorf

Składniki dla 4 osób; 1 mały seler 4 pomarańcze 100g orzechów włoskich 4 łyżki śmietany z soi 4 łyżki białego wina sól, pieprz cytryna Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę z sokiem z cytryny. Umyty seler pokroić w kostkę, wrzucić do wody i przez minutę gotować. Obrane pomarańcze pokroić na kawałki, orzechy posiekać i połączyć z selerem.…