Składniki;
- 200g szpinaku
- 25g pestek dyni ( lub migdały, orzechy itp.)
- 10-15 łyżek oleju słonecznikowego ( lub z orzechów laskowych )
- 1 łyżka bazylii ( suchej )
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Składniki: 1 kalafior 75ml oleju z oliwek 1 cebulka 2 ząbki czosnku 0,25 łyżeczki chili sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Podzielić kalafiora na różyczki, usuwając twarde łodygi.Ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Cebulkę pokroić, czosnek wycisnąć i usmażyć na oleju na złoto. Razem z kalafiorem zmiksować dodając sól, chili i pieprz do smaku.
Składniki: 3 dojrzałe avocado 25g czerwonej, pokrojonej cebulki 0,5 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżki sproszkowanego kminku 0,5 sproszkowanego czosnku tabasco Sposób przyrządzenia: Avocado dokładnie rozgnieść, dodać cebulkę i resztę składników do smaku. Podawać np. do ziemniaków w mundurkach ( meksykanski przepis ).
Składniki: 2 pomarańcze 1 ananas ( świeży i dojrzały ) 1 jabłko sok z cytryny imbir świeży ( 0,5-1 łyżeczki startego ) Sposób przyrządzenia: Pomarańcze obrać ze skóry także tej białej, przeciąć przez środek i usunąć pestki. Pokroić na kawałki. Z ananasa odciąć liście, przekroić go na pół ( wzdłuż ), pokroić na plastry, usunąć…
Składniki: 2-3 oberżyny 4 łyżki oleju z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 10 oliwek bez pestek sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Nagrzać piekarnik do 180°C i umieścić oberżyny na 30 minut. Obracać podczas pieczenia. Gdy skórka się pomarszczy i zmieni kolor na jasnobrązowy, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Wycisnąć…