Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wegetariańskie

Sos z kalafiora

Składniki: 1 kalafior 75ml oleju z oliwek 1 cebulka 2 ząbki czosnku 0,25 łyżeczki chili sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Podzielić kalafiora na różyczki, usuwając twarde łodygi.Ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Cebulkę pokroić, czosnek wycisnąć i usmażyć na oleju na złoto. Razem z kalafiorem zmiksować dodając sól, chili i pieprz do smaku.

Guacamole sos z avocado

Składniki: 3 dojrzałe avocado 25g czerwonej, pokrojonej cebulki 0,5 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżki sproszkowanego kminku 0,5 sproszkowanego czosnku tabasco Sposób przyrządzenia: Avocado dokładnie rozgnieść, dodać cebulkę i resztę składników do smaku. Podawać np. do ziemniaków w mundurkach ( meksykanski przepis ).

Kawior z oberżyny**

Składniki: 2-3 oberżyny 4 łyżki oleju z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 10 oliwek bez pestek sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Nagrzać piekarnik do 180°C i umieścić oberżyny na 30 minut. Obracać podczas pieczenia. Gdy skórka się pomarszczy i zmieni kolor na jasnobrązowy, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Wycisnąć…