Składniki: 500g fasolki szparagowej 440g pomidorów z puszki 2 łyżki oleju z oliwek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki octu winnego ( czerwonego ) 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii 3 łyżki oliwek pieprz listki bazylii do dekoracji Sposób przyrządzenia: Fasolkę ugotować, przepłukać zimną wodą ( zachowa ładny kolor ), przekroić…
Kategoria: Wegetariańskie
Wegetariańskie
Kalafior z czarnymi oliwkami**
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 1 mały kalafior 2 łyżki oleju z oliwek 1 cebula 5 łyżek wody 2 łyżeczki soku z cytryny 1-2 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz 45g czarnych oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Kalafiora podzielonego na różyczki, smażyć na oleju przez 2 minuty. Przełożyć na talerz. Cebulę pokrojoną w krążki usmażyć na…
Wegetariańskie
Mus orzechowo morelowy
by Vjesja • • 2 komentarze
Składniki: 2 łyżki pasty z orzechów laskowych 10 suszonych moreli Sposób przyrządzenia: Gotować morele, aż zmiękną. Zmiksować, jeśli za suche można dodać trochę przegotowanej wody. Wymieszać z pastą orzechową.
Wegetariańskie
Fenkuł z sosem cytrynowym**
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 2 fenkuły 200ml śmietany sojowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Umyć fenkuł, przekroić na pół, usunąć twardy głąb, młode , zielone pędy zostawić do dekoracji. Resztę pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na oleju ( ok. 10 min. ).Dodać śmietanę i sok z cytryny, podawać na ciepło, udekorowane młodymi pędami..
Wegetariańskie
Selerowe placki zapiekane**
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 500g selera 50g orzechów laskowych 2 jaja 40g mąki 3 łyżki jogurtu 150g startego sera 4 pomidory 50g masła roślinnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz i sól Sposób przyrządzenia: Obranego selera zetrzeć na tarce o dużych otworach. Posiekane orzechy wymieszać z selerem. Jaja roztrzepać, dodać jogurt, mąkę i połowę startego sera. Wymieszać z…