Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior z czarnymi oliwkami**

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • 1 cebula
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 45g czarnych oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Kalafiora podzielonego na różyczki, smażyć na oleju przez 2 minuty. Przełożyć na talerz.
Cebulę pokrojoną w krążki usmażyć na tym samym oleju. Dodać wodę i sok z cytryny, zagotować i włożyć z powrotem kalafior. Gotować, wyjąć go, gdy zmięknie, ułożyć na półmisku. Do sosu dodać przecier pomidorowy i zagotować. Wrzucić oliwki pokrojone na cztery. Doprawić do smaku.
Sosem polać kalafiora, posypać natką pietruszki i natychmiast podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *