Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wegetariańskie

Potrawka kalafiorowa z jajkiem*

Składniki: 80 dkg ziemniaków 1/2 kg kalafiora sól 5 dkg masła lub margaryny 5 dkg mąki 1/4 l mleka 4 jaja 1/2 pęczka natki pietruszki biały pieprz pęczek szczypiorku 2 łyżeczki rosołu w proszku szczypta startej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć,…

Wigilijna moczka piernikowa

Składniki: 4 szklanki kompotu wieloowocowego 5 dag płatków migdałowych 3 dag łuskanych orzechów laskowych 5 dag rodzynek, 3 dag łuskanych orzechów włoskich 5 dag suszonych moreli 10 dag suszonych śliwek 10 dag suszonych jabłek 20 dag piernika 1 mandarynka 4 dag czekolady deserowej sok z 1/2 cytryny Sposób przyrządzenia: Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić.…

Wigilijna kapusta z grochem

Składniki:  1 kg kapusty kiszonej 50 dag łuszczonego grochu cebula ziele angielskie liście laurowe pieprz, sól Sposób przygotowania: Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie. Kapustę wypłukać drobno pokroić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować w odkrytym naczyniu przez około 45 minut. Dodać przesmażoną cebulę, przykryć i dusić…

Kutia wigilijna

Składniki: pszenica (najlepiej białe duże ziarna) mak miód bakalie wg uznania Sposób przyrządzenia: Pszenicę moczymy przez kilka godzin. Zalewamy świeżą wodą do momentu aż będzie ją można rozgnieść między palcami. Po ugotowaniu płuczemy i odsączmy. Mak zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy i odsączamy na gęstym sicie. Po wystudzeniu mielimy w melakserze lub w maszynce do mielenia…