Składniki: mała główka kapusty jajo cebula sól i pieprz mąka Sposób przyrządzenia: Kapustę ugotować, przekręcić przez maszynkę, wycisnąć. Dodać sól, pieprz, jajo, trochę mąki i cebulkę podsmażaną z odrobiną tłuszczu. Z gotowanej masy formować kotlety, obtaczać w bułce lub mące i piec na złoty kolor. Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata
Kategoria: Wegetariańskie
Wegetariańskie
Kotlety ryżowe
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Wegetariańskie
Makaron zapiekany z wiśniami
by muchowa • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg makaronu muszelki 700 ml mleka 2 cytryny 2 opakowania cukru waniliowego 12 dkg masła 10 dkg cukru 4 jajka 50 dkg twarogu 1 budyń waniliowy 1 słoik wiśni drylowanych sól Sposób przyrządzenia: Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mleko zagotować z połową porcji skórki, cukrem waniliowym i solą. Makaron wsypać do gorącego mleka,…
Wegetariańskie
Naleśniki zapiekane z wiśniami
by muchowa • • 0 Comments
Składniki: kilka naleśników Nadzienie: wiśnie drylowane twarożek 2 jaja 200 ml mleka 2 łyżki cukru paczka herbatników ¼ kostki masła Sposób przyrządzenia: Naleśniki nadziewać i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym cukrem. Mleko, cukier i jajka wymieszać i polać na naleśniki. Całość posypać pokruszonymi herbatnikami i polać roztopionym masłem. Zapiekać w temperaturze 180…
Wegetariańskie
Naleśniki prowensalskie*
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: Na ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki wody z mlekiem jajko 2 łyżka oliwy Na farsz: 1,5 szklanki startego żółtego sera szczypta czosnku łyżka ziół prowansalskich natka Do panierowania i smażenia: 4 łyżki oleju 2 całe jajka pół szklanki tartej bułki Sposób przyrządzenia: Ser wymieszać z natką i ziołami. Usmażyć naleśniki, posypywać serem i zwijać…