Składniki: 1,2 kg ziemniaków 2 średnie cebule 3 dag drożdży 1 łyżka masła 10 dag mąki 100 ml oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć. Do masy dodać mąkę i drożdże. Dokładnie wymieszać. Przełożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać i drobno…
Kategoria: Wegetariańskie
Wegetariańskie
Pyry z gzikiem
by Bugs z Kalisza • • 1 Comment
Składniki: 30 dkg białego twarogu 2/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego mała cebula ząbek czosnku sól i pieprz 2- 3 ziemniaki na osobę masło Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na desce z odrobiną soli. Twaróg dokładnie połączyć z jogurtem lub śmietaną np. rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodając czosnek. Cebulę pokroić w drobną…
Wegetariańskie
Kruche babeczki z brokułami
by mariola • • 0 Comments
Składniki: Babeczki: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 kostki margaryny sól, pieprz Masa brokułowa: 1 brokuł ok. ½ kg 5 dkg śliwek bez pestek bazylia odrobina masła ser żółty 1 jajko sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki razem dokładnie wyrobić Formę na mufiny wykleić ciastem, piec w nagrzanym piekarniku. Brokuł ugotować w osolonej wodzie…
Wegetariańskie
Paszteciki borek (tureckie na słono)
by Natalia/walpurgi • • 0 Comments
Borek – paszteciki ze szpinakiem Składniki: Ciasto Fila: 500 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju, woda Farsz ze szpinaku: 1 kg szpinaku 300 g żółtego sera 60 g tłustego białego sera 2 jajka, sok cytrynowy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oliwa lub roztopione masło sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: 1. Mąkę i proszek…