Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wegetariańskie

Pasztet z brokułów

Składniki: • 50 dag brokułów • 50 dag selera (bulwiastego) • białka z 4 jaj • 1/2 szklanki śmietany • 2 szklanki bulionu • łyżka masła • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brokuły oraz obrany seler pokrojony w plastry włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 minutach łyżką cedzakową wyjąć brokuły, a…

Opiekanki z grochu

Ugotować i przetasować puree z grochu jak poprzednie nie rozrzedzając go smakiem. Zasmażyć łyżkę masła z drobno uszatkowaną cebulą, wymieszać razem z puree, dodawszy trochę usiekanej zielonej pietruszki i kopru; na l litr puree osiem łyżek tartej przesianej bułki i dwa całe jaja i wyrabiać na stolnicy okrągłe podłużne wałeczki, maczać w rozbitym jajku, otaczać…

Roladki z ziemniakami

Składniki: • 2 kg ziemniaków • sól, pieprz ziołowy • majeranek • 35 dag mąki, • 1 jajo • 3/4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Drugi kilogram ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lekko odcisnąć sok.…

Curry z ciecierzycą

Składniki: • 10 dag sklarowanego masła • 2 łyżeczki nasion kuminu • 1 łyżeczka nasion gorczycy • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka mielonej kurkumy • 1/2 łyżeczki skruszonej chili cayenne • 3 cebule pokrojone w cienkie plastry • 3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub puszka 400 g…