Składniki: kalafior pęczek koperku główka czasnku na sos łyżeczka majonezu,jogurt sól ,pieprz Sposób przyrządzenia: Kalafior zetrzeć na grubej tarce,koperek posiekać ,czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z majonezem zmieszanym z jogurtem i już sałatka gotowa.
Kategoria: Wegetariańskie
Wegetariańskie
Pasztet z brokułów
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 50 dag brokułów • 50 dag selera (bulwiastego) • białka z 4 jaj • 1/2 szklanki śmietany • 2 szklanki bulionu • łyżka masła • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brokuły oraz obrany seler pokrojony w plastry włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 minutach łyżką cedzakową wyjąć brokuły, a…
Wegetariańskie
Opiekanki z grochu
by marek • • 0 Comments
Ugotować i przetasować puree z grochu jak poprzednie nie rozrzedzając go smakiem. Zasmażyć łyżkę masła z drobno uszatkowaną cebulą, wymieszać razem z puree, dodawszy trochę usiekanej zielonej pietruszki i kopru; na l litr puree osiem łyżek tartej przesianej bułki i dwa całe jaja i wyrabiać na stolnicy okrągłe podłużne wałeczki, maczać w rozbitym jajku, otaczać…
Wegetariańskie
Roladki z ziemniakami
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 2 kg ziemniaków • sól, pieprz ziołowy • majeranek • 35 dag mąki, • 1 jajo • 3/4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Drugi kilogram ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lekko odcisnąć sok.…
Wegetariańskie
Curry z ciecierzycą
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 10 dag sklarowanego masła • 2 łyżeczki nasion kuminu • 1 łyżeczka nasion gorczycy • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka mielonej kurkumy • 1/2 łyżeczki skruszonej chili cayenne • 3 cebule pokrojone w cienkie plastry • 3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub puszka 400 g…