Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wegetariańskie

Fasolka szparagowa w pomidorach

Składniki: 1 kg. fasolki szparagowej 30 dag. marchewki pokrojonej w kostkę 30 dag. cebuli pokrojonej w kostkę 1/4 szklanki oleju łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżka papryki mielonej 3 łyżki cukru 2 łyżki octu liść laurowy 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Fasolkę pokroić i gotować do miękkości. Cebulę i marchew dusić na oleju 20 minut.…

Ryż z sosem ostro-kwaśnym

Składniki: 40 dag. ryżu 3 ząbki czosnku łyżka oleju 2 łyżki posiekanych cebulek szalotek 2 marchewki zielona papryka 1 posiekana czerwona papryczka chilli 2 łyżki cukru sól, pieprz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 łyżki octu winnego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić drobno pokrojony czosnek i smażyć, aż się przyrumieni. Wsypać szalotki,…

Dyniowe przysmaki (7)

Polecam wszystkim potrawy z nieco zapomnianej dyni. Przy okazji chcę nadmienić, że dynia jest bogatym źródłem między innymi betakarotenu ( antyutleniacz, który spowolnia tempo starzenia się ), błonnika ( reguluje procesy trawienne i wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki ), a także wielu cennych minerałów i witamin ( sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, witaminy B i C oraz kwas foliowy ). Z dyni można przygotować niezwykłe zupy, zapiekanki, placki, surówki, a także przetwory. Wykorzystajmy to!

Krokiety ze szpinakiem

Składniki Ciasto: ½ l mleka sól mąka jajko zioła prowansalskie olej do smażenia Farsz: szpinak mrożony (opakowanie) 300 g żółtego sera 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy Panierka: jajko bułka tarta lub otręby owsiane masło do smażenia Sposób przyrządzenia: Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy mieszając dodając tyle mąki by było średnio gęste , smażymy na…

Bakłażany z młodymi ziemniaczkami w sosie czosnkowym

Składniki: 2 jędrne bakłażany oliwa z oliwek sól 4 młode ziemniaki 4 ząbki czosnku pieprz 2 cytryny Sposób przyrządzenia: Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1cm. i gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Osączyć, skropić oliwą z oliwek i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się zrumienia. Ziemniaki umyć,…