Składniki: ½ kg marchwi 2 ziemianki 1 łyżka masła sól cukier Sposób wykonania: Obraną marchew pokroić w kostkę, którą zalać niewielką ilością wody. Wrzuć jeszcze do niej masło i trzymać na małym ogniu. Gdy marchewka będzie prawie miękką dodać do niej ziemianki pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Kategoria: Ziemniaki
Ziemniaki
Placuszki z gotowanych ziemniaków
by Milena Korycka • • 0 Comments
Składniki: 75 dag gotowanych ziemniaków jajko 1 szkl. mąki sól odrobina startej gałki muszkatołowej olej Sposób wykonania: Ziemianki zemleć w maszynce po czym wbić do nich jajka. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Na koniec dodać mąkę i ponowie dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto podzielić na 2 części, które rozwałkować i…
Ziemniaki
Zapiekane puree ziemniaczane
by Eliza Połeć • • 0 Comments
Ziemniaki
Puree ziemniaczane na różowo
by Magda Kuriata • • 0 Comments
Składniki: 800 g ziemniaków ¾ szkl. mleka 2 marchewki 2 łyżki masła Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. W między czasie marchewkę również zalać wrzątkiem i ugotować. Następnie miękkie ziemniaki i marchewkę odcedzić i przetrzeć przez sito. Dodać masło i całość ubić drewniana łyżką. Nie przerywając mieszania plwać stopniowo gorące mleko. Przed…
Ziemniaki
Puree ziemniaczane
by Aneta Szmyt • • 0 Comments
Składniki: 800 g ziemniaków ¾ szkl. mleka 2 łyżki masła sól 1 ½ cebuli Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. Następnie miękkie ziemniaki odcedzić i przetrzeć je przez sito, wówczas dodać masło. Całość ubić drewnianą łyżką po czym stopniowo wlewać gorące mleko. Przed podaniem polać roztopionym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.

