Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ziemniaki

Ziemniaki duszone w śmietanie

Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g cebuli 2 łyżki masła 200 ml śmietanki 22% 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Ziemianki obrać po czym pokroić na szerokie plastry, które przełożyć do garnka. Zalać je osolonym wrzątkiem. Trzymać na ogniu około5  minut po czym je odcedzić. Następnie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym…

Ziemniaki obsmażane

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oleju sól   Sposób wykonania: Ziemniaki oczyścić po czym obrać. Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować około 18 minut po czym je odcedzić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokroić na ćwiartki i wrzucić je na patelni z rozgrzanym olejem. Obsmażyć do zarumienienia.

Ziemniaki smażone

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól Sposób wykonania: Ziemniaki obrać po czym pokroić je w kostkę. Następnie wrzucić je na rozgrzany olej i smażyć na małym ogniu co jakiś czas potrząsając patelnią. W trakcie dodać kawałek masła i rumienimy. Odstawić na 10 minut po czym je posolić i podajemy.

Ziemniaki pieczone w mundurkach

Składniki: 1,2 kg dużych ziemniaków 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Ziemniaki dokładnie wyszorować po czym osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie owinąć ziemniaki w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1,10minut. Po tym czasie folie odwinąć, naciąć i w otwór włożyć kawałek masła. Oprószyć je przed podaniem jeszcze masłem.