Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Pomidory

Pieczona papryka z pomidorkami i anchois

Składniki: 4 czerwone papryki 200 g pomidorków koktajlowych 16 nadziewanych oliwek 8 filecików anchois 1 łyżka kaprów 40 g masła 2 łyżki oliwy liście bazylii Sposób wykonania: Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne po czym ułożyć je na blasze posmarowaną oliwę. Do każdej połówki włożyć pomidorki koktajlowe, oliwki, kapary oraz anchois. Na samej…

Młode ziemianki z grzybami i pomidorami

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2 łyżki tłuszczu 2 cebule 2-3 pomidory 25 dag grzybów 1 szkl. śmietany sól pieprz zielenina Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. W między czasie grzyby pokroić w paseczki i usmażyć je razem z posiekaną cebulą, wówczas doprawić do smaku solą. Następnie do ziemniaków dodać grzyb, pokrojone pomidory…

Pomidory pieczone w oliwie

Składniki: 1 kg małych pomidorów 1 l oliwy z oliwek 4 szalotki 6 ząbków czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu Sposób wykonania: Pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego, układając jeden obok drugiego. W wolne przestrzenie włożyć ząbki czosnku oraz kawałki cebuli. Całość posypać zielem angielskim, pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Zalewamy…

Pomidory smażone

Składniki: 4 pomidory 3 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory myjemy po czym obieramy je ze skórki. Następnie kroimy w dość grube plastry, które układamy na patelni z rozgrzana oliwą. Smażyć na małym ogniu tylko po jednej stronie,. Przed podaniem oprószyć solą oraz pieprzem.