Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 1 jajko szczypta soli szklanka mąki olej Sposób przyrządzenia: Z w/w składników wyrabiamy mikserem ciasto naleśnikowe gdyby było za luźne dodajemy jeszcze mąki. Seler obieramy, płuczemy, kroimy na plastry, osączamy na ręczniku papierowym, posypujemy wegettą i pieprzem. Tak przygotowane warzywo nabijamy na widelec moczymy w cieście…
Kategoria: Warzywa
Ogórki
Ogórki konserwowe Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki; 5 kg ogórków- małe Zalewa: 5 szklanek wody 10-11 łyżek cukru 1 ½ łyżki soli 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 szklanka octu Sposób przyrządzenia: Ogórki dokładnie umyć. Do rondla wlać wodę dodać wszystkie składniki ,doprowadzić do wrzenia. Do sterylnie czystych słoików układamy ciasno ogórki, zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy…
Ogórki
Ogórki w pomidorach Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 kg ogórków ½ szklanki octu 6 dużych cebul ½ szklanki oleju 1 literatka i ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy typu vegetta pieprz, sól do smaku słoiczek koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Ogórki, cebulę kroimy w grube plastry .Do rondla wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier vegettę, koncentrat pomidorowy ,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.…
Warzywa
Papryka a la kawior Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki; 2 kg papryki 2 kg marchewki 2 kg cebuli 1 łyżka cukru ½ szklanki oleju 1 ½ szklanki przyprawy do zup w płynie 1 słoiczek ostrej musztardy 5 słoiczków koncentratu pomidorowego pieprz do smaku Sposób przyrządzenia; Marchewkę, paprykę, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, w rondlu podgrzać olej i cukier w kolejności dokładać marchewkę…
Kabaczki
Kabaczek makaronowy z masłem
by Edyta Cichecka • • 0 Comments
Składniki: 1 kabaczek makaronowy 4 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Kabaczek oczyścić po czyn nakłuć go widelcem ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie przekroić go na pół i usunąć płyn który powstał oraz pestki. Następnie miąższ wymieszać razem z masłem…