Składniki: 50 dkg fasolki szparagowej 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 10 dkg tartego sera 2 łyżki oleju sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolkę dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem, dodać sól, ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i pokrojony czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać fasolkę, a po kilku minutach smażenie dodać majonez i ser.…
Kategoria: Warzywa
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa z pomidorami
by Ula Chmielarz • • 0 Comments

Składniki: 1 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 2 duże cebule 50 dkg pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, cukier Sposób przyrządzania: Strąki fasoli umyć, pokroić na połowę, zalać wrzątkiem, gotować powoli 10 minut, odcedzić. Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklić w rondlu na podgrzanym oleju, dodać obrane ze skóry…
Kapusta
Kapusta włoska zasmażana
by Ola Dettlaff • • 0 Comments
Składniki: 1 główka kapusty 1/5 szklanki wody 2 dkg masła 4 dkg słoniny 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać tłuszcz wrzącą wodę i gotować, bez przykrycia. Sporządzić zasmażkę, słoninę wytopić, dodać mąkę lekko zarumienić, podlać wodą z gotowanej kapusty .Doprawić solą i pieprzem do smaku, podgotować i pod koniec gotowania…
Ogórki
Duszone ogórki
by Milena Mikołajczuk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ogórków zielonych ½ szklanki wody 5 dkg masła 3 dkg mąki sól sok z cytryny zielony koperek Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, pokroić w kostkę, zalać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Z masła i mąki zrobić zasmażkę , rozprowadzić wywarem z ogórków. Wymieszać z ogórkami, doprawić solą, sokiem z cytryny…
Ziemniaki
Ziemniaczane placki parzone
by Lucyna Robakowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków sól 1 niepełna szklanka mleka olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki oczyścić, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, zalać wrzącym mlekiem szybko mieszając. Doprawić do smaku solą. Rozgrzać olej na patelni kłaść łyżką masę ziemniaczaną, rozpłaszczając je i smażyć na złocisty kolor z obydwu stron. Podawać natychmiast po usmażeniu.…