Składniki: • 2 pomarańcze • 6 jaj • 25 dag cukru • 25 dag zmielonych migdałów • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 owoc granatu • 150 ml jogurtu • około 25 listków mięty Wykonanie: Pomarańcze umyć, włożyć do wrzącej wody i gotować około 90 minut, wyjąć i wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Pomarańcze…
Kategoria: Torty
Torty
Tort jabłkowy
by Wiolcia • • 0 Comments
Składniki: 100g masła, 125g cukru, 1 jajko, 200g mąki, 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia, 2-4 duże łyżki mleka. Masa jabłkowa: 1kg jabłek, 3/4l soku jabłkowego, 2 budynie waniliowe, 200g cukru, 1 cukier waniliowy. Sposób przyrządzenia: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do tortownicy o średnicy 28 cm. Budyń ugotować w soku jabłkowym, dodać…
Torty
Tort makowy
by trunksql • • 0 Comments
Składniki:
1. Ciasto:
• 25 dkg maku,
• 1/2 litra mleka,
• 7 jajek,
• 20 dkg cukru,
• 7 łyżek tartej bułki,
• 2 łyżki skórki pomarańczowej,
• 3 dkg migdałów,
• sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
• pół laski waniliowej.
2. Masa 1 (alternatywnie):
• 30 dkg orzechów laskowych,
• 25 dkg masła,
• 6 żółtek,
• 20 dkg cukru,
• wanilia,
• pół kieliszka brandy.
3. Masa 2 (alternatywnie):
• 25 dkg masła,
• 6 żółtek,
• 20 dkg cukru,
• sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
• wanilia.
4. Lukier:
• kilka łyżek cukru pudru,
• sok z cytryny,
• 2-3 krople olejku np. migdałowego.
Torty
Tort florentyński
by Daga • • 1 Comment
Składniki: spód bezowy • 3 białka • 20 dag cukru pudru • 1 łyżeczka octu • 1 łyżka margaryny krem kawowo-maślany • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 150 ml kawy z ekspresu • 10 dag cukru pudru • 10 dag miękkiego masła krokant • 5 dag cukru • 4 dag masła • 10 dag posiekanych…