Składniki: 1 spód bezowy krążki ananasa w syropie (850 g) 600 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka cukru cukier waniliowy 50 g kremu kokosowego (z puszki) lub wiórków 3 łyżki likieru kokosowego 1 opakowanie cytrynowej polewy do ciast 1 łyżka startej skórki cytrynowej 6 łyżek soku z cytryny 20…
Kategoria: Torty
Torty
Biszkopt amaretto
by trunksql • • 1 Comment
Składniki: • ciasto biszkoptowe • 8 jajek • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki mąki pszennej krem • 1/2 l mleka • budyń śmietankowy • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej • 25 dag margaryny • 25 dag zmielonych migdałów • 2 łyżeczki likieru migdałowego •…
Torty
Biszkopt z nadzieniem twarożkowo – bananowym
by trunksql • • 1 Comment
Składniki:
ciasto
• 4 jajka
• szklanka cukru
• 1/2 szklanki mąki tortowej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• masło i tarta bułka do formy
krem
• 2 opakowania twarożku homogenizowanego
• 3 banany
• 2 łyżki cukru pudru
• cukier waniliowy
• 1/2 kostki masła
• 3 łyżeczki żelatyny
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 1 cytryna
• 3 łyżki wiórków kokosowych
Torty
Bezowy tort hiszpański
by trunksql • • 3 komentarze
Składniki:
Ciasto:
• 8 białek,
• 20 dag (niepełna szklanka) cukru kryształu,
• 20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
• papier do wyłożenia formy,
• tłuszcz do wysmarowania papieru
Krem:
• 2 szklanki śmietanki kremowej,
• 10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
• 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy,
• 1 łyżeczka żelatyny,
• 25 dag owoców lub konfitury
Torty
Biszkopt a la somlo
by rynia • • 1 Comment
Ciasto:
- 160 g maki,
- 160 g cukru,
- 8 jajek,
- 20 g kakao,
- 40 zmielonych orzechow wloskich.
Krem waniliowy:
- 500 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 2 lyzki maki,
- 10 g zelatyny,
- 1 laska wanilii,
- 4 zoltka.
Syrop:
- 200 g cukru,
- 300 ml wody,
- 150 ml rumu,
- starta skorka z 1 cytryny.
Sos czekoladowy:
- 100 g czekolady,
- 100 ml wody,
- 50 ml rumu.
Dodatki:
- 100 g posiekanych orzechow wloskich,
- 80 g rodzynkow,
- 100 ml rumu,
- 3 lyzki kakao,
- 300 ml bitej smietany,
- 4 lyzki dzemu morelowego.