Składniki:
- 1 spód bezowy
- krążki ananasa w syropie (850 g)
- 600 ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy
- 50 g kremu kokosowego (z puszki) lub wiórków
- 3 łyżki likieru kokosowego
- 1 opakowanie cytrynowej polewy do ciast
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 6 łyżek soku z cytryny
- 20 pralinek kokosowych (np. raffaello)
Sposób przyrządzenia:
Polewę przyrządzić według przepisu na opakowaniu, rozsmarować na spodzie bezowym i poczekać, aż stężeje. Krążki ananasa osaczyć. Kilką odłożyć. Resztę pokroić w kawałki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jajka i żółtka ubić na parze z kremem kokosowym, likierem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem z cytryny na gęstą masę. Dodać żelatynę i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem. Odłożyć 2 łyżki. Resztę razem z kawałkami ananasa delikatnie wymieszać z kremem. Rant okrągłej formy nałożyć na spód bezowy. Wypełnić kremem, wyrównać i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem przybrać resztą bitej śmietany, krążkami ananasa i pralinkami kokosowymi.
1 comment for “Tort kokosowo-ananasowy”