Składniki: 1 kg rzepy łyżka masła łyżka mąki 2 szkl. bulionu 1 szkl. malagi 1-3 łyżeczki cukru sól Sposób wykonania: Rzepę obrać po czyj pokroić na mniejsze kawałki, wówczas zalać je osoloną wodą. Doprowadzić do zagotowania i przełożyć rzepę na sito. Przelać ją zimną wodą i wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem roztartym z łyżką…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos z orzechów włoskich
by Danuta Wójcik • • 0 Comments
Składniki: 20 orzechów włoskich łyżka oliwy z oliwek 2 żółtka łyżka zmielonych sucharów 2-3 łyżki cukru ½ szkl. 3%octu łyżeczka musztardy sól Sposób wykonania: Orzechy zmielić, ugotowane żółtka rozetrzeć razem z oliwą, sucharami oraz octem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Sos przygotowywać tuż przed podaniem.
Dipy
Dip z rukwi wodnej
by Bogna Dudek • • 0 Comments
Sosy
Sos genueński
by albertos • • 0 Comments
Składniki:
- mięso drobiowe 20 dag
- cebula 1 sztuka
- oliwa 3 łyżki
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- białe wino wytrawne 1 kieliszek
- mąka pszenna 1 łyżka
- rosół 1 szklanka
- sól
- pieprz
- tymianek



