Składniki: 3 jabłka 3 szkl. wody 6 kostek cukru laska cynamonu łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Jabłka obrać ze skórki po czym pokroić je w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie skórkę z jabłek zalać 3 szklankami wody i ugotować. Następnie zlać wodę i zalać nią jabłka. Wsypać jeszcze cukier i dodać laskę cynamonu. Ponownie zagotować,…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos winno-malinowy
by Lila Lipska • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. malin ½ szkl. czerwonego półsłodkiego wina ½ szkl. cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Maliny rozetrzeć po czym wycisnąć je przez ściereczkę. Następnie rozprowadzić je szklanką wrzącej wody. Wlać jeszcze wino i dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać mąkę rozprowadzoną z małą ilością wody i ponownie…
Sosy
Sos z cytryny na żółtkach
by Milena Pawelec • • 0 Comments
Sosy
Mleczko migdałowe
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 100 g słodkich migdałów 20 g gorzkich migdałów 2-4 łyżki cukru 2 szkl. wody Sposób wykonania: Migdały sparzyć wrzącą wodą po czym je zemleć. Następnie rozprowadzić je wodą i wymieszać z cukrem. Doprowadzić do wrzenia, przecedzić a następnie wycisnąć. Idealny do kisieli i puddingów.
Sosy
Sos żurawinowy z cynamonem
by Dagmara Stach • • 0 Comments
Składniki: 2/3 szkl. żurawin kawałek cynamonu 1 szkl. cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Żurawiny wymieszać cynamonem po czym zalać małą ilością wody i rozgotować i rozetrzeć łyżką. Następnie do 2 szklanek otrzymanego soku dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać łyżeczkę mąki wymieszanej z odrobiną wody. Cały czas mieszając trzymać na ogniu około…

