Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos francuski do sałaty

Składniki: 4 łyżki oleju słonecznikowego sok z cytryny łyżeczka zmielonej gorczycy sok z 2 pomidorów 2 łyżki białego wina 2 ząbki czosnku sól szczypta cukru Sposób wykonania: Czosnek posiekać po czym utrzeć go z cukrem, gorczycą, cukrem oraz sokiem z pomidorów. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Sos można przechowywać do kilku dni w…

Sos winegret do sałaty

Składniki: 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru sok z  cytryny Sposób wykonania: Czosnek drobno posiekać po czym dodać do niego sól, pieprz oraz cukier. Całość dokładnie utrzeć, wówczas dodać jeszcze olej. Dokładnie wymieszać. Gdy sos stanie się matowy dodać odrobinę soku z cytryny.

Szybki sos do sałaty

Składniki: 4 łyżki oleju sałatkowego 3 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki przegotowanej wody Sposób wykonania: Czosnek drobniutko posiekać po czym dodać do niego sól, pieprz, cukier oraz wodę. Całość dokładnie utrzeć, wówczas dodać jeszcze olej i sok z cytryny, wymieszać.

Sos słodko kwaśny z cebuli

Składniki: 8 cebul 2 szkl. bulionu mięsnego 1 łyżka mąki ½ łyżki masła 3 łyżki cukru ocet 3% sól cukier Sposób wykonania: Cebulę drobno posiekać po czym zalać ją bulionem i rozgotować. W miedzy czasie mąkę przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać bulion z cebulką. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie dodać karmel zrobiony z…

Sos z brukwi

Składniki: 600 g brukwi łyżka masła ½ łyżki mąki ¼ łyżeczki soli Sposób wykonania: Brukiew zalać wodą i ugotować po czym odcedzić i pokroić w grubą kostkę, którą ponownie zalać wodą tak aby brukiew cała była przykryta. Następnie dodać sól, masło oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 1 godziny. W trakcie…