Składniki: 1 kg kości wołowych 2 marchewki 100 ml czerwonego wina 1 łyżka pasty pomidorowej cebula ½ korzenia selera 3 l wody kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy sól Sposób wykonania: Kości wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 40 minut. W połowie pieczenia dodać pokrojone jarzyny. Następnie upieczone zalać…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos waniliowy Sabiny
by Sabina Chojnowska • • 0 Comments
Składniki: 2 żółtka 1 szkl. słodkiej śmietanki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła ½ laska wanilii Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią. Następnie ubijać trzepaczką wlewać gorącą śmietankę. Rondelek z sosem włożyć do większego garnka wypełnionego wrzątkiem i nadal ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje.
Sosy
Sos z jeżyn i malin
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 100g malin 100 g jeżyn 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru kieliszek białego wytrawnego wina ½ szkl. śmietanki łyżeczka cukru pudru Sposób wykonania: Maliny, jeżyny zmiksować razem z winem, sola oraz sokiem z cytryny. Następnie śmietankę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i dodać do owoców. Delikatnie wymieszać i schłodzić…
Dressing
Dressing francuski
by Gabriela Mroczkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka soli aromatyzowanej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka wytrawnej musztardy 1/8 szkl. soku z cytryny 1/8 szkl. octu jabłkowego ¾ szkl. oliwy z oliwek Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wymieszać ze sobą energicznym ruchem. Przed każdym podaniem sos przemieszać.
Sosy
Śmietanowe tofu
by Berenika Bieńkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ pokruszonej kostki tofu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki octu jabłkowego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować mikserem aby powstała gładka konsystencja. Podawać schłodzone. Można przechowywać w lodówce do 10 dni.