Składniki: 4 sardelki łyżka masła 1-2 cebule 2 żółtka 1 szkl. śmietanki 1 szkl. bulionu Sposób wykonania: Sardelki i cebulę posiekać po czym wrzucić do rondka z rozgrzanym masłem. Całość doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać bulion i śmietankę. Dokładnie wymierzać i ponownie zagotować. Następnie sos lekko ostudzić i wówczas wbić do niego żółtka cały czas…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos jajeczny
by Marlena Kaszuba • • 0 Comments
Składniki: 350 g masła 4 jajka łyżka posiekanej natki pietruszki kwasek cytrynowy sól Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i posiekać. Następnie masło roztopić i dodać do niego jajka, kwasek cytrynowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Na sam koniec podgrzać na małym ogniu.
Sosy
Sos z szalotki Teresy
by Teresa Rucińska • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. szalotek łyżka oleju łyżka masła ½ łyżki mąki łyżeczka cukru 2 szkl. bulionu Sposób wykonania: Szalotki posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie masło rozetrzeć z dodatkiem mąki i cukru, wówczas rozprowadzić bulionem. Gotować na małym ogniu, aż płyn wyparuje do 1 szklanki. Następnie sos przecedzić i wymieszać z…
Sosy
Kremowy sos ziemniaczany
by Adam Niedzielski • • 0 Comments
Składniki: 1 ziemniaki 1.2 szkl. wody 1/2szkl mleka 1 łyżeczka roztopionego masła 1 łyżeczka cebuli granulowanej 1 łyżeczka sproszkowanego bulionu z kury 1/8 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Ziemniaka pokroić w kostkę po czym zalać go wodą i gotować ok. 10 min. Następnie utrzeć go mikserem, wlewając stopniowo mleko i dodając masło. Następnie wrzucić cebulę. Gdy…

