Składniki: 10 dag korniszonów 1 cebula 8 kaparów pęczek natki pietruszki trochę szczypiorku kilka listków estragonu 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Korniszony i cebulę zetrzeć na tarce po czym dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i listki estragonu. Następnie kapary rozetrzeć z oliwą i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać i…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos buraczkowy
by Nikola Szefer • • 0 Comments
Składniki:
- 8 łyżek startych buraków
- 8 łyżek posiekanej cebuli
- 8 łyżek gęstej śmietany
- 8 ugotowanych na trawo żółtek
- 8 łyżek wytrawnego czerwonego wina
- 8 łyżek oliwy
- 8 łyżeczek serka homogenizowanego
- 1łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
Sosy
Sos do makaronu
by Oliwia Kaiser • • 0 Comments
Składniki: 150 ml śmietany 150 ml koncentratu pomidorowego 10 plasterków szynki mała kostka sera 2 łyżki oleju sól pieprz oregano bazylia Sposób wykonania: Szynkę pokroić w kostkę, którą przesmażyć na rozgrzanym oleju id oprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Następnie dodać do szynki stary na tarce ser i trzymać na ogniu aż ser się…
Sosy
Sos z szampana na zasmażce
by Julian Gogolewski • • 0 Comments
Składniki: 5 dag masła 8 dag mąki 1 szkl. wytrawnego szampana 4 jajka sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić szampanem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.