Składniki: 25 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 1 duża cebula 5 dkg mąki 5 dkg tłuszczu sól, cukier pieprz do smaku liść laurowy kolendra 1 puszeczka koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Mięso opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w drobniutką kostkę, cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Część tłuszczu stopić na patelni, podsmażyć na złocisty kolor…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos holenderski Joli
by Jola Skorupka • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka rosołu z drobiu ½ szklanki wytrawnego białego wina gałka muszkatołowa 8 dkg masła 5 żółtek Sposób przyrządzenia: Zagotować wywar z mięsa z gałką muszkatołową i wytrawnym białym winem. Masło utrzeć z żółtkami, dodają po trochu wrzący wywar z winem. Gdy sos zgęstnieje wlać do sosjerki wstawić do gorącej wody aby nie zastygł…
Sosy pomidorowe
Sos pomidorowy z szynką
by Malwina Kolczyńska • • 0 Comments
Składniki: mała puszka koncentratu pomidorowego 10 dag szynki 10 dag majonezu 1 łyżeczka musztardy 3 dag cebuli papryka w proszku sól pieprz Sposób wykonania: Do przecieru pomidorowego dodać musztardę oraz majonez. Całość dokładnie utrzeć aby powstała gładka masa po czym dodać posiekaną cebulę oraz drobno pokrojoną szynkę. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem…
Sosy
Pasta z sardynek i bryndzy
by Beata Łączyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 pudełko sardynek 20 dag bryndzy sól Sposób wykonania: Sardynki oczyścić po czym dodać bryndzę i dokładnie utrzeć na gładką masę. Doprawić do smaku solą.

