Składniki: ½ kapusty pekińskiej 2 łyżki oleju pomidor 5 pieczarek gotowy sos pieczeniowy łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym dusić na małym ogniu około 3 minut i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie sos przygotować według opisu na opakowaniu i dodać go do kapusty. Dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos z kawałkami szynki
by Waldek Zembrzuski • • 0 Comments
Składniki: 5 plasterków szynki sól pieprz bazylia 10 dag koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody Sposób wykonania: Szynkę pokroić w kostkę i smażyć ją podlewając odrobiną wody po czym dodać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. Trzymać jeszcze przez chwile na małym ogniu aby sos zgęstniał.
Sosy
Słodki sos porzeczkowy
by Henryk Golański • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg porzeczek szklanka mleka łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Owoce oczyścić i opłukać. Zalać wodą, gotować i przetrzeć na sicie. Dodać cukier. Mąkę wymieszać z częścią mleka. Resztę mleka zagotować, połączyć z mąką i przetartym musem owocowym. Zagotować, następnie ostudzić, podawać do gofrów.
Sosy
Sos z białego wina Teresy
by Teresa Bochniak • • 0 Comments
Składniki: 3żółtka 2 całe jajka 8dkg cukru ½ litra białego wina otarta skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Do miseczki wbić całe jajka, dodać trzy żółtka, cukier i ucierać na gładką masę. Do utartej masy jajecznej wlewać powoli gorące wino, ciągle ubijając, podgrzewając miskę w kąpieli wodnej i ubijać, aż zgęstnieje. Przyprawić otartą skórką cytrynową i…
-300x185.jpg)
.jpg)