Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos serowy do ryb.

Może w piątek go zrobię, bo wygląda całkiem prosto i interesująco. A tymczasem podaję go Wam: Skład: 15 g tartego żółtego sera sól, pieprz 1 i 1/4 szklanki mleka 1 roztrzepane jajo 1 roztarty ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy Sposób przyrządzenia: Mieszamy w rondlu ser, jajo, czosnek, sól i pieprz. Powoli mieszając wlewamy…

Sos pomidorowy.

Skład: Opakowanie twarogu (250g) łyżka ketchupu lub koncentratu 1 papryka łyżka gęstego jogurtu lub śmietany sos tabasco lub inny ostry łyżka oliwy przyprawy Sposób przyrządzenia: Miksujemy twaróg z tłuszczykiem, jogurtem i ketchupem. Doprawiamy. Pokrojoną drobniutko paprykę (nawet startą na grubej tarce) dodajemy do sosu. Jak zadziała wam wyobraźnia to zrozumiecie jak pyszny jest ten sos

Sosy Pejsik.

Sos jasny ( baza) 40g masła stopić zrumienić na jasnozłoty kolor 40g maki dolać 0,5 l płynu (wywaru, bulionu, lub pół na pół mleka z wodą) i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Słodko – kwaśny sos koperkowy (szwedzki) baza: sos jasny ok. 3 łyżek posiekanego drobno koperku 1 – 1,5 łyżki octu 1 – 1,5…

Sos helski.

Skład: szklanka keczupu ostrego koreczki Helskie lub filet śledziowy dwie łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Keczup, oliwę i musztardę zmiksować. Cebulę, ogórka obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Koreczki odsączyć z zalewy drobno posiekać. Całość po doprawieniu dokładnie wymieszać.