Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos chilijski

 

Składniki:

– 1 kg. pomidorów po obraniu i bez pestek,
– 2 dkg soli,
– 8 dkg cukru,
– 7 dkg zmielonej cebuli,
– 5 dkg octu 10%
– 0,2 dkg przypraw łącznie: czosnku, goździków, cynamonu, ziela ang. pieprzu i gorczycy.

Ketchup

Składniki:

– Na 1 litr przecieru pomidorowego wziąć
– 1/8 l octu 10%,
– 15 dkg cukru,
– 0,3 dkg soli kuchennej,
– 1,5 dkg miazgi cebulowej
– 0,5 dkg przypraw łącznie:
– goździki,
– cynamon,
– pieprz,
– gałka muszk.
– miazga czosnku.

Sos egipski z kolendrą

Składniki: – 2 łyżki posiekanych świeżych listków kolendry (lub łyżeczka mielonych owoców) – 4 pomidory – 2 cebule – pół szkl. jogurtu – szczyptę kminku i lebiodki (oregano) – łyżka oleju do smażenia – sól,pieprz. Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać, pokroić, usunąć nasiona. Cebule obrać, posiekać. Rozgrzać olej, zeszklić cebule. Dodać pomidory, smażyć kilka minut, stale…