Składniki: 150 gram jabłek winnych 6 łyżek posiekanej mięty 3 łyżki soku cytrynowego sól Sposób przyrządzenia:Obrane jabłka wrzucić do rondelka i dodać 1/2 szklanki wody. Rozgotować jabłka a następnie zmiksować je z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Doprawić solą. Podajemy ten sos po schłodzeniu w lodówce.Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” agap
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos chrzanowy z jabłkami
by edison • • 0 Comments
Składniki: 5 dag korzenia chrzanu 2 duże jabłka łyżka mąki pszennej 3 łyżki bulionu 25 ml soku z cytryny cukier, sól Sposób przygotowania: Jabłka umyć, ugotować i zetrzeć drobno na tarle. Chrzan umyć, obrać i też zetrzeć. Sparzyć wrzątkiem. Wymieszać razem jabłka i chrzan. Dodać mąkę i bulion wymieszać i zagotować. Doprawić solą, cukrem i…
Sosy
Sos szoldonowy
by agap • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka białego, wytrawnego wina(może być domowe niesłodkie) 1/2 szklanki wody 4 żółtka 4 czubate łyżki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Wino zagotować z wodą, żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, wlewamy powoli gorące wino z wodą stale lekko ubijając. Naczynie wstawiamy do dużego garnka i ubijamy trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Sos szodonowy doskonale…
Sosy
Sos śiwkowo czosnkowy
by agap • • 0 Comments
Składniki: 25 dag suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, namoczyć na 10 minut w małej ilości przegotowanej wody. Rozgotować je w wodzie, w której się moczyły, zmielić w maszynce, przetrzeć przez sitko. Rozprowadzić bulionem tak, żeby konsystencja przypominała rzadką śmietanę. Dodać czosnek, sól, pieprz i zagotować.…

