Składniki: • duży korzeń chrzanu • 2 winne jabłka • 3-4 suszone morele • 1,5 łyżki posiekanych migdałów • kieliszek białego wytrawnego wina • 2 łyżki oliwy • łyżka miodu • łyżka soku z cytryny • ćwierć łyżeczki startej skórki z cytryny • sól Sposób wykonania: Chrzan obrać i zetrzeć na tarce po czym przelać…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos z chrzanu i rodzynek
by Zośka Białaś • • 0 Comments
Składniki: • 2 łyżki masła • 1,5 łyżki mąki • 2 szkl. mleka • 4 łyżki gęstej śmietany • 2 surowe żółtka • 50 g rodzynek • 1,5 szkl. świeżego startego chrzanu • łyżka soku z cytryny • sól • cukier Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, rozprowadzić mlekiem i trzymać na ogniu do…
Dipy
Dip ze szpinakiem
by Grażyna Lewandowska • • 0 Comments
Sosy
Sos jabłkowy
by Natasza • • 0 Comments

Składniki: 25 dkg jabłek 2 szklanki wody ½ szklanki cukru 3 dkg mąki ziemniaczanej szczypta cynamonu sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, osuszyć, pokroić w plastry usuwając gniazda nasienne. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać jabłka, gotować pod przykryciem 10 minut. Wywar odcedzić, dodać cukier i sok cytrynowy, mąkę ziemniaczaną, ponownie doprowadzić do…
Sosy
Pikantny sos gruziński
by Ania R • • 0 Comments

Składniki: 5 łyżek koncentratu pomidorowego 5 gałązek naci kolendry 5 gałązek naci pietruszki 5 ząbków czosnku ½ łyżeczki pieprzu sól Sposób przyrządzenia: Zieleninę drobno posiekać. Czosnek obrać, pokroić w drobniutką kostkę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki, powoli, dokładnie rozcierać łyżką dodając po odrobinie zimnej, przegotowanej wody aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przepis nadesłano na konkurs…

