Składniki: 1 seler 2 łyżeczki soku z cytryny ½ szkl. śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Seler pokroić w bardzo drobniutkie słupki, które skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Doprawić do smaku solą i posypać śmietaną wymieszaną z posiekaną natką pietruszki.
Kategoria: Sałatki
Sałatki owocowe
Sałatka z owocami morza
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg krewetek 6 ziemniaków 4 jajka na twardo słoiczek majonezu 4 łyżki oliwy6 łyżek kaparów 4 łyżki octu Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki, obieramy, kroimy w kostkę. Ugotowane jajka kroimy w ósemki. Krewetki obieramy z pancerzyków, podsmażamy na oliwie na różowo- biały kolor. W szklanej misie mieszamy poszczególne składniki, doprawiamy octem, solą , oliwą…
Sałatki
Sałatka z pomidora i zielonego ogórka
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 dojrzałych pomidorów 3 długie zielone ogórki 2 ząbki czosnku 1 cebula ½ szklanki śmietany pęczek zielonego koperku cukier ocet sól ,pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory myjemy , osączamy na papierowym ręczniku. Ścinamy jedną trzecią od góry, wydrążamy miąższ, zostawiając około 2 cm ścianki. Ogórki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę…
Sałatki
Sałatka z czerwonych buraków inaczej
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 ugotowanych czerwonych buraków 2 jabłka 20 dkg sera feta 2 ząbki czosnku 1 cytryna pęczek zielonej pietruszki oliwa sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ugotowane buraki kroimy w drobną kosteczkę .Jabłka kroimy w grubszą kostkę, ser rozkruszamy. Wszystkie składniki przekładamy do szklanej misy, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę .…
Sałatki
Sałatka z łososia z grubą kaszą jęczmienną
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 10 dkg łososia wędzonego ½ słoiczka oliwek zielonych ½ słoiczka oliwek czarnych 2 małe czerwone cebulki 1 długi ogórek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 mały pęczek koperku 4-5 listków sałaty sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, na małym ogniu…