Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z mieszanej sałaty z kozim serem

Składniki: 250 g mieszanej sałaty 3 łyżki oliwy 60 g czarnych wydrążonych oliwek 1 łyżka miodu 4 małe kozie sery Sposób wykonania: 2 łyżki oliwy zmiksować razem z miodem i oliwkami  aby powstała jednolita pasta. Następnie opłukane liście sałaty ułożyć na dwóch półmiskach, po czym oprószyć ja lekką solą i polać sosem. Serki wstawić do…

Sałatka z wołowiny z zieloną fasolą

Składniki: 1 kg sałatkowych czerwonych ziemniaków 5 szkl. płaskiej zielonej fasoli 2 czerwone cebule 2/3 szkl. oliwy z oliwek 1/3 szkl. octu winnego 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w wodzie po czym je odcedzić i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 2 minuty. W między czasie fasolę zalać wodą…

Sałatka antipasto

Składniki: 2 szkl. małych liści sałaty różnych gatunków 5 pomidorów 1 czerwona cebula 2 jajka ugotowane na twardo 6 czerwonych słodkich papryczek 20 dag wędzonej szynki 20 dag salami 20 dag sera provolone 10 dag salami pepereoni 10 dag czarnych oliwek 10 dag zielonych oliwek 3 filety anchois ½ szkl. dowolnego dresingu do sałatek Sposób…

Sałatka z pasteryzowanych jajek

Składniki: 3 główki sałaty rzymskiej ¼ pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki pasteryzowanych jajek 2 łyżki octy balsamicznego 4 filety anchois ½ szkl. startego parmezanu pieprz kostki grzanek Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać razem z jajkami, octem balsamicznym, filetami anchois oraz starym serem po czym doprawić do smaku pieprzem. Następne…

Sałatka z awokado, pomidora i rukwi

Składniki: ¼ szkl. oliwy z  oliwek sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżeczka suszonego oregano 2 pęczki rukwi 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 awokado sól pieprz Sposób wykonania: Sok z limonki wymieszać z oliwą, posiekanym czosnkiem, kolendra, oregano oraz solą i pieprzem. Następnie polać powstałym sosem rukiew, którą…