Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z selerem Ilony

Składniki: seler 1 sztuka sos winegret gotowy sól pieprz Sposób przyrządzenia: Selera należy umyć i obrać ze skórki, włożyć do garnka przeznaczonego do gotowania na parze, ugotować, wyjąć i polać od razu zimną wodą. Pokroić selera na kawałki, polać sosem winegret, posypać solą i pieprzem, podawać ostudzony. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos…

Sałatka ziemniaczana Ilony

Składniki: ziemniaki 1 kg rosół 1/2 szklanki olej 3 łyżki ocet winny 4 łyżki sól pieprz cukier musztarda 1 łyżka Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy umyć, następnie gotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 30 minut, odcedzić, osuszyć i obrać ze skórki, odłożyć do wystygnięcia. Pokroić ziemniaki w cienkie plasterki, polać gorącym rosołem. Przygotować sos: olej…

Sałatka z kalafiorem

Składniki: kalafior 1 sztuka sól sok z cytryny 1 sztuka sos winegret natka pietruszki 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Kalafior należy dokładnie oczyścić, podzielić na małe kwiatuszki i namoczyć w zimnej wodzie. W garnku należy zagotować osoloną wodę, dodać do niej sok z cytryny, włożyć kalafior, ugotować, odcedzić i odsączyć. Przygotowany sos winegret należy dodać do…

Sałatka z fasolą i orzeszkami piniowymi

Składniki: zielona fasola 30 dag cząber 1 gałązka czerwona cebula 1 sztuka orzeszki piniowe 2 łyżki ocet winny 4 łyżki pieprz sól olej z pestek dyni 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Fasolkę należy dokładnie umyć i oczyścić, pokroić na kawałki. Gotować ją przez 15 minut z cząbrem w 1,5 szklance wody. Odcedzić i odsączyć na sitku.…

Sałatka ze szparagami ze szczypiorkiem

Składniki: szparagi 1,5 kg cukier sól posiekany szczypiorek 1 łyżka sos winegret gotowy Sposób przyrządzenia: Szparagi należy obrać, odkroić ich zdrewniałe końcówki, pędy zaś pokroić na kawałki o długości 5 cm. Wodę należy zagotować wraz z solą i cukrem, włożyć do niej szparagi i gotować około 20 minut pod pokrywką. Szparagi należy odcedzić, odsączyć z…