Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z ogórków na słodko

Składniki: ogórki 4 kg cukier 1 kg ocet 8 łyżek gorczyca biała 4 łyżki chrzan 1 korzeń mały koper 5 baldachimów sól 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Ogórki należy wymoczyć, umyć i osuszyć, następnie obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć wszystkie ogórki do miski, dodać do nich cukier, sól, gorczycę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić…

Sałatka ziemniaczana z pomidorem

Składniki: ziemniaki w mundurkach gotowane 2 sztuki pomidor 3 sztuki fasolka szparagowa 1/4 kg cebula 1 sztuka jajka na twardo 3 sztuki tuńczyk 1 puszka fileciki anchois 1 puszka oliwki 10 sztuk Sos: olej 10 łyżek ocet winny 3 łyżki musztarda 1,5 łyżki pieprz sól Sposób przyrządzenia: Fasolkę należy oczyścić i pokroić na kawałki, następnie…

Pomarańczowa sałatka

Składniki: pomarańcze 6 sztuk oliwki 24 sztuki cebula czerwona 2 sztuki pieprz sól oliwa 6 łyżek Sposób przyrządzenia: Pomarańcze należy obrać ze skórki i białej błony, następnie pokroić w dość grubą kostkę. Czerwoną cebulkę należy pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i połączyć ją z pomarańczami oraz oliwkami. Wszystko razem należy doprawić do smaku solą, pieprzem…

Sałatka z kapusty kiszonej z jabłkiem

Składniki: kapusta kiszona 50 dag jabłka 2 sztuki ananas z puszki 10 plasterków kwaśna śmietana 12,5 dag cukier 1 szczypta sok z cytryny 2 łyżki musztarda 1 łyżka ziarenka kminku 1 łyżka olej 1 łyżka Sposób przyrządzenia: Kapustę kiszoną należy włożyć na sitko i opłukać ją pod bieżącą wodą, następnie odsączyć. jabłka należy obrać i…