Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z arbuza i gruszek z miodem

Składniki: ½ arbuza 4 gruszki 3 łyżki płynnego miodu sok z 1 cytryny 2 łyżki sherry ¼ łyżeczki imbiru Sposób wykonania: Z arbuza i gruszek usunąć pestki po czym pokroić je na niewielki  cząstki. Następnie miód wymieszać razem z sherry, sokiem z cytryny oraz imbirem. Owoce przełożyć do pucharków i polać dużą ilością sosu. Wstawić…

Sałatka z żurawin i marchwi

Składniki: 3-4 marchwie garść żurawin sól cukier kwasek cytrynowy ½ szkl. śmietany zielenina Sposób wykonania: Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Następnie żurawiny zmiksować i połączyć z marchewką. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem polać śmietaną

Sałatka z serka topionego i pomidorów

Składniki: 300 g pomidorów 150 g serka topionego 30 g cebuli 50 g konserwowych ogórków 4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić w kostkę, ogórki w plasterki a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając serek topiony. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem polać majonezem.

Sałatka z fasoli i marynowanych grzybów

Składniki: 2 buraki ćwikłowe 3 średniej wielkości ziemniaki 20 dkg grzybów marynowanych 1 szklanka marynowanych pieczarek lub grzybów leśnych majonez Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć na noc i ugotować w wodzie w której się moczyła. Buraki i ziemniaki również ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Pokrojone grzyby i pozostałe składniki przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać…