Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Ziemniaczana sałatka ze śledziem

Składniki: 70 dag ugotowanych ziemniaków 3 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 4 płaty śledziowe koperek 6 łyżek białego octu winnego 4 łyżki oliwy cukier sól sałata Sposób wykonania: Ziemniaki pokroić w kostkę, ogórki w plasterki, jajka na cząstki, paprykę i śledzie również w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skropić…

Sałatka w chrzanowym sosie

Składniki: 3 ugotowane buraki 30 dkg kiszonej kapusty 3-4 łyżki chrzanu sól, biały pieprz, cukier do smaku 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 cytryna Sposób przyrządzenia: Buraki obrać, pokroić w słupki. Kapustę odcisnąć i poszatkować, dodać do buraków i oprószyć białym pieprzem. Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić solą, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.…

Sałatka z soczewicą i czosnkiem

Składniki: ½ kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 por/ biała część/ 25 dkg żółtej soczewicy 3-4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Por oczyścić, umyć, osączyć pokroić w talarki. Soczewicę ugotować do miękkości /około 20 minut/, osączyć…

Sałatka z pieczarkami i szparagami

Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka szparagów 30 dkg pieczarek 3 ogórki konserwowe 25 dkg drobiowej kiełbasy 3 łyżki szczypiorku 3 łyżki zielonej natki pietruszki 1 słoik majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki keczupu 2 łyżki musztardy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Jajka obrać i pokroić w ósemki. Pieczarki umyć obrać…