Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ryż

Ryż z warzywami i wędzonym boczkiem

Składniki: 30 dkg ryżu 20 dkg wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 1ząbek czosnku sól, pieprz 3 dkg masła mały koncentrat pomidorowy ½ litra wody Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko. Boczek i cebulę  pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu. Warzywa umyć, pokroić w kosteczkę, połączyć z cebulą i boczkiem. Podsmażyć na patelni.…

Ryż zapiekany z szynką

Składniki: ½ kg ryżu 3 szklanki wody 4 dkg masła 30 dkg szynki drobiowej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Do rondla wlać wodę lekko posolić, wsypać ryż, zagotować i odstawi. Ryż ma być sypki.  Szynkę pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z uprażonym ryżem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać piórkami masła i zapiec. Dobrze smakuje z sosem…

Ryż z surowymi jabłkami

Składniki: 1 szklanka ryżu 1/3 szklanki wody ½ szklanki mleka sól cukier ½ kg jabłek kwaśnych jabłek 3 dkg cukru 2 łyżki ucieranych owoców róży z cukrem 1 szklanka śmietanki kremowej cukier waniliowy 2 łyżki konfitur Sposób przyrządzenia: Ugotować ryż z mlekiem i wodą na sypko. Jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do…

Zapiekany ryż z szynką

Składniki: 50 dkf ryżu 0,75 litra wody 30 dkg szynki wieprzowej gotowanej sól Sposób przyrządzenia: Ryż opłukać ugotować na sypko. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z ryżem, dodać tłuszcz. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiec około15-2- minut. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym i sezonową surówką, zieloną sałata, pomidorami, papryką.

Ryż z kawałkami jabłek

Składniki: torebka ryżu 2 jabłka cynamon brązowy cukier goździki Sposób wykonania: Ryż zalać woda i ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie obrane jabłka pokroić na małe kawałki, które zalać wodą(ma sięgać do połowy objętość jabłek). Wrzucić jeszcze goździki i trzymać na małym ogniu pod przykryciem, aż powstanie jabłkowa masa. Wówczas doprawić do smaku…