Składniki: 50 dkg podzielonych na porcje filetów z flądry lub innej ryby 2 łyżki masła 1 pokrojona w kostkę cebula 25 dkg grzybów leśnych lub pieczarek pokrojonych w plastry 1 szklanka śmietany kremowej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na blasze do pieczenia. Na patelni rozgrzać…
Kategoria: Sola i Flądra
Sola i Flądra
Sola smażona z boczkiem
by Jolanta Gorczyca • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z soli 4 łyżki mąki 100 g boczku 100 g masła sól pieprz Sposób wykonania: Filety oprószyć solą po czym obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron około 5 minut. W między czasie boczek pokroić w kostkę i stopić go na patelni. Powstałymi skwarkami posypać rybę przed podaniem.
Sola i Flądra
Fladra smażona na złoto
by Bożena Kania • • 0 Comments
Sola i Flądra
Flądra z ciepłym winegretem
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 4 flądry 20 dag. fasolki szparagowej 1 por 1 cytryna 1 limonka kilka różyczek brokułów 3 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę ugotować, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły. Odcedzić. Pora pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryny. Flądrę oprószyć solą i pieprzem. Patelnię grillową wyłożyć papierem do pieczenia , natłuścić papier…
Sola i Flądra
Fladra w maśle z orzechami
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 4 fladry sok z cytryny smalec masło 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 cytryny sól biały pieprz Sposób wykonania: Fladry skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć ryby w mące i smażyć na rozgrzanym smalcu ok. 6-8 minut. Między czasie na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane orzechy po czym polać ryby.…