Składniki: 1 kg świeżych śledzi 60 dag winnych jabłek 30 dag cebuli tymianek sok z cytryny 2-3 łyżki masła 50 ml białego wytrawnego wina lub wody sól, pieprz Wykonanie: Śledzie odfiletować , umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą. Z umytych jabłek usunąć gniazda nasienne, jabłka pokroić w plstry, skropić sokiem z cytryny. Obraną…
Kategoria: Śledzie
Śledzie
Śledzie w owsiance
by Administrator • • 0 Comments
Składniki: • śledzie do smażenia • sól • pieprz • mąka • 1 jajko • płatki owsiane • olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Oczyszczone, rozcinamy wzdłuż brzucha i usuwamy kręgosłup i ości, solimy i pieprzymy. Roztrzepujemy jajko, ryby obtaczamy w mące, następnie w jaku i w płatkach owsianych, smażymy na oleju na złoty kolor.
Śledzie
Śledzie z grzybami po litewsku
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg śledzi Matjes 2 garście grzybów suszonych (najlepiej prawdziwki) 3 średnie cebule pieprz mielony, papryka ostra, sól do smaku. Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie i następne pół godziny w mleku. Osuszyć i pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 2 cm. W tym samym czasie namoczyć grzyby. Cebule pokroić…