Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Pstrąg

Pstrąg w sosie musztardowym

Składniki: 3 nieduże pstrągi 1 łyżka oliwy z oliwek ½ szklanki tartej bułki 3 łyżki posiekanych drobno orzechów nerkowca sól, pieprz Sos musztardowy: ¼ szklanki dobrego jogurtu 1 łyżka dobrej musztardy 1 łyżka soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Pstrągi sprawić i wyfiletować, dokładnie umyć. Porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, natrzeć obficie oliwą. Tartą bułkę wymieszać…

Pstrąg z krewetkami zapiekany

Składniki: 50 dag pstrąga 20 dkg odwłoków krewetek 1 jajko 10 dag tartego żółtego sera 2 banany sok z cytryny 1 łyżka masła lub margaryny Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 1/2 szklanki mleka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pstrąga sprawić, dokładnie wymyć, ugotować, usunąć skórę i ości. Dodać krewetki, pozostawiając kilkanaście do przybrania.…

Wigilijny pstrąg z ryżem na pomarańczach

Składniki: 50 dkg filetów z pstrąga 1 szklanka ryżu 1 czerwona cebula 2 pomarańcze sok cytrynowy olej masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety z pstrąga skropi sokiem z cytryn, przyprawić, odstawić na 30 minut. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę obrać, pokroić w plastry, podzielić na pierścienie. Pomarańcze…

Pstrąg w papilotach

Składniki: pstrągi po 30-35 dag ( po jednym na osobę) masło sok z cytryny 1 pęczek koperku sól, pieprz biały Sposób wykonania: Świeże pstrągi skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rozchylamy lekko podważamy palcami kręgosłup, delikatnie obluzowujemy go wraz z ościami i usuwamy. Głowy i ogona nie odcinamy. Pstrągi lekko skrapiamy sokiem cytryny, nacieramy w środku i po…