Składniki:
- 3 nieduże pstrągi
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ szklanki tartej bułki
- 3 łyżki posiekanych drobno orzechów nerkowca
- sól, pieprz
- ¼ szklanki dobrego jogurtu
- 1 łyżka dobrej musztardy
- 1 łyżka soku cytrynowego
Sos musztardowy:
Sposób przyrządzenia:
Pstrągi sprawić i wyfiletować, dokładnie umyć. Porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, natrzeć obficie oliwą. Tartą bułkę wymieszać z posiekanymi orzechami i w tej mieszance obtoczyć porcje pstrąga. Nagrzać piekarnik. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej porcje ryby na zloty kolor, dopiec w piekarniku. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu powoli podgrzewać jogurt, dodać musztardę i sok cytrynowy, przyprawić. Na półmisku ułożyć wyjęte z piekarnika porcje pstrąga, polać obficie sosem. Podawać z białym pieczywem, frytkami…