Składniki: 60 dkg filetów z łososia 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmaryny 1 szklanka śmietany 4 łyżki soku z pomarańczy Sposób przyrządzenia: Filet z łososia podzielić na porcję, przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem, odstawić na 30 minut. Porcje ryby umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać śmietaną wymieszaną z sokiem…
Kategoria: Łosoś
Łosoś
Dzwonka łososia pachnące pomarańczą
by Ninka • • 0 Comments
Łosoś
Filet z łososia z oliwkową salsą
by Ninka • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetu z łososia ze skórą Salsa: ¼ szklanki oliwek bez pestek ¼ szklanki rozdrobnionej zielonej papryki ¼ szklanki rozdrobnionej czerwonej cebuli 5 rozdrobnionych pomidorków koktajlowych ¼ szklanki sosu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Składniki salsy wymieszać dokładnie. Filet z łososia umyć, osuszyć, przyprawić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią, posmarować ją oliwą. Na tak przygotowanej…
Łosoś
Łosoś glazurowany
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetu z łososia ze skórą Glazura: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru 2 łyżeczki posiekanego szczypioru lub szczypiorku ½ szklanki nisko solonego sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny pieprz Sposób przyrządzenia: Wymieszać wszystkie składniki glazury, polać nią łososia, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i…
Łosoś
Marynowany łosoś pachnący tymiankiem
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 75 dkg filetu łososia ze skórą sól, pieprz Marynata: 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka mielonego czosnku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią podzielonego na porcje łososia, odstawić na 30 minut, nie dłużej. Tak przygotowaną rybę obsączyć z nadmiaru marynaty, przyprawić solą…