Składniki: 1 wyfiletowany karp o wadze około 1,5 kg mąka 25 dkg pomidorów koktajlowych pokrojonych na połowę 5 pokrojony w plasterki oliwek bez pestek 1 łyżka ulubionych, prażonych orzechów olej sól, pieprz sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Filety z karpia (ze skórą) skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni…
Kategoria: Karp
Karp
Filet z karpia pieczony na grillu
by Ewa Ożóg • • 0 Comments
Składniki: 2 porcje filetów z karpia lub innej ryby słodkowodnej Marynata: 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dobrej musztardy 2 listki laurowe odrobina rozmarynu sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. W grubym foliowym worku umieścić rybę, dodać marynatę, dokładnie zamknąć, chwilę potrząsać na 1 godzinę odłożyć…
Karp
Karp faszerowany grzybami
by Krzysiek Filipowski • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 25 dkg grzybów leśnych pokrojonych w plastry ½ kostki rozpuszczonego masła 1 jajko 15 dkg tartego, łagodnego w smaku żółtego sera 2 łyżki drobno rozkruszonych krakersów 1 łyżka posiekanej naci pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i łuki skrzelowe, osuszyć, przyprawić…
Karp
Karp w sosie piwnym
by Teresa Chojecka • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1 kg 1 obrana, pokrojona w plastry marchewka 1 obrana, pokrojona w plastry cebula ¼ szklanki jasnego piwa masło mąka sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, umyć, osuszyć i wyfiletować. Z kręgosłupa, głowy i warzyw przygotować bulion rybny. Filety podzielić na porcje, przyprawić. Każdą porcję obtoczyć…
Karp
Karp zapiekany z zmienikami
by Marta Bielak • • 0 Comments
Składniki: 800 g filetów z karpia 800 g ziemniaków 2 pomidory 4 zielone papryki 200 ml kwaśnej śmietany 100 g surowego wędzonego boczku 5 łyżek mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 100 g masła 2 cebule sól Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić i pokroić w plastry. Następnie w filetach…