Składniki: 4 dzwonki z dużego karpia 10 dkg wędzonego łososia w plastrach 1 cebula 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na dzwonka, przyprawić. Łososia pokroić w słomkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Łososia i cebulę oprószyć mąką, lekko obsmażyć na gorącej oliwie. Obsmażonego łososia obsączyć…
Kategoria: Karp
Karp
Wigilijny karp z grzybami i koperkiem gotowany na parze
by Teresa Gąsowska • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1 kg 10 dkg kapeluszy grzybów leśnych lub pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2/3 szklanki kwaśnej śmietany kremowej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki posiekanego kopru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Oczyszczone grzyby pokroić w cienkie plastry, cebulę w…
Karp
Wigilijny karp z piekarnika
by Paula Ukleja • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1` kg 3 jajka 6 łyżek majonezu 3 łyżki tartego żółtego sera sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Majonez, jajka i ser zmiksować. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ułożyć porcje ryby, polać miksem dodatków. Piec w piekarniku nagrzanym do…
Karp
Wigilijny karp panierowany w grzankach
by Bożena Chełstowska • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg grzanki z bułki mąka pszenna 3 jajka olej i masło cytryna Marynata: 2 łyżki czystej wódki 1 cebula tarty imbir do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać, przyprawić nią porcje ryby, odstawić na 30 minut. Na…
Karp
Gulasz z karpia, lina, sandacza lub okonia
by Danuta Konecka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dokładnie wyfiletowanej ryby 3 cebule 1 szklanka kwaśnej kremówki ½ szklanki oleju ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól, pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać rybę, smażyć kilka minut mieszając. W…